Soortgenoot

Een grasparkiet alleen

Veel mensen houden grasparkieten alleen, omdat ze dan tammer worden en makkelijker gaan praten. De vraag is dan wel: wat heb je hiervoor over? Grasparkieten zijn echte groepsdieren, in het wild komen ze voor in groepen van 20 tot wel 25.000 dieren! Als een grasparkiet geen soortgenoot heeft kan hij de eigenaar als partner zien, zeker als de eigenaar hem/haar veel aait. Als de eigenaar er niet is, is de parkiet dus heel alleen. Dit kan zorgen voor gedragsstoornissen, zoals zichzelf kaalplukken van verveling en dingen gaan slopen uit frustratie.

Sommige mensen geven hun grasparkiet dan een spiegeltje, de parkiet denkt dat het spiegeltje een andere parkiet is. Sommige parkieten vinden dit leuk maar meestal gaat het uiteindelijk mis. Ze kunnen denken dat het een indringen is, of een partner. Ze proberen de 'partner' dan te voeren, maar -natuurlijk- neemt het spiegeltje dit niet aan. Heel erg frustrerend dus. Je moet ook nadenken hoe is het is voor een parkiet om alleen mensen om zich heen te hebben. Niemand die je verstaat. Draai het maar eens om, jij zou toch ook niet opgesloten willen worden met alleen maar grasparkieten om je heen? Mijn mening is dan ook gewoon: neem 2 grasparkieten! Dat ze minder tam zijn moet je er maar voor over hebben, je wilt toch immers de gelukkigste en gezondste vogels in huis?

Welk geslacht?

Grasparkieten moeten altijd in een even aantal gehouden worden. Ze kiezen namelijk een partner voor het leven. Je kan een pop (vrouwtje) en een mannetje samen houden. Het risico is dat het vrouwtje eitjes kan gaan leggen in het broedseizoen, dat is fijn als je wilt gaan kweken maar niet zo leuk als je hier niet op voorbereid bent. Je kan ook 2 mannetjes of 2 popjes samen houden. Bij 2 popjes gaat soms fout, het is niet een combinatie om aan te raden. Om het geslacht van je parkieten te bepalen kan je kijken naar de neusdoppen. De kleur van de neusdoppen is het enige verschil tussen man en pop. Bij jonge vrouwtjes zijn deze meestal wit-lichtblauw, en bij jonge mannetjes blauw-roze. Volwassen mannetjes hebben een donkerblauwe neusdop en volwassen popjes een bruine. Soms is dit lastig te zien en als je met zekerheid het geslacht wilt weten, bijvoorbeeld als je ermee wilt kweken, is het handig een DNA-test te doen. Een jonge grasparkiet herken je aan zijn zwarte strepen op zijn kop die doorlopen tot zijn snavel. Bij een oudere parkiet beginnen die strepen pas op zijn voorhoofd of nog hoger. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb