Intichting

Inrichting van de kooi/volière

In de natuur heeft een parkiet veel afleiding in de vorm van verzorging van zichzelf en elkaar, voedsel zoeken en voor jongen zorgen. Veel van deze dingen zijn in gevangenschap niet mogelijk. Zo krijgen (de meeste) grasparkieten het voer gewoon voorgeschoteld in een bakje en kunnen veel grasparkieten geen jongen verzorgen omdat de eieren weggehaald worden. En nog een belangrijk aspect is dat grasparkieten veel -maar dan ook echt veel- minder ruimte hebben dan dat ze in het wild hebben. Daar hebben ze ook nog eens bomen waar ze naar hartenlust in kunnen klimmen. 

Om dit zo veel mogelijk na te bootsen heb je een aantal dingen nodig:

1. sloop- en manoeuvreer speeltjes

2. foerageer speeltjes

3. zitstokken

4. bodembedekking

5. drink- en waterbakken

6. een badje en/of plantenspuit

Waarom speeltjes belangrijk zijn:

Grasparkieten zijn hele slimme vogels die genoeg afleiding nodig hebben om zich niet te gaan vervelen. Als dit niet het geval is, kan de grasparkiet zich gaan verenplukken en dit is een gedragsprobleem dat moeilijk af te leren is! (net als de meeste andere gedragsproblemen) Zorg ervoor dat de parkiet genoeg speeltjes heef om zich te vermaken. De kooi moet niet te vol hangen; de grasparkiet moet nog steeds een stukje kunnen vliegen. 

Leuke sloop- en manoeuvreer speeltjes zijn:

1. Hangers met touw, hout en leer om aan te knabbelen 

Grasparkieten onderzoeken bijna alles met hun snavel, het is een handig gereedschap om mee te klimmen en ontdekken. Ze zullen het dus ook leuk vinden om aan allerlei soorten structuren te knagen. Zo'n soort speeltje kan je ook makkelijk zelf maken. 

2. Een klein spiegeltje

Vaak kopen mensen spiegeltjes voor hun grasparkiet, omdat de parkieten dat zo leuk vinden. De rede dat ze dit zo leuk vinden is omdat ze denken dat het spiegeltje een soortgenoot is. Geef een spiegeltje nooit in vervanging van een soortgenoot! Het is heel frustrerend als de grasparkiet het spiegeltje probeert te voeren maar dit niet lukt. Geef daarom alleen kleine spiegeltjes, het liefst die alleen glimmen en niet zo zeer het beeld nabootsen. Als je een klein spiegeltje hebt maar nog denkt je parkiet dat het een soortgenoot is, haal hem dan meteen weg!

3. Een schommeltje

De meeste grasparkietjes vinden een schommeltje GEWELDIG. Het wiegt een beetje mee als de parkiet erop springt, wat erg leuk is. Een schommeltje mag dan ook niet ontbreken in de kooi! 

4. Glimmende dingetjes en belletjes

Grasparkieten vinden het heerlijk om met belletjes te rammelen en om met glimmende dingetjes te spelen. Dit is echt een verrijking voor in de kooi

 Waarom plastic foerageer speeltjes belangrijk zijn:

In de natuur ligt het eten van de grasparkietjes natuurlijk niet zomaar voorgeschoteld in een bakje, ze besteden veel tijd aan het zoeken van zaden. Het is dus erg goed om speeltjes te kopen waar je voedsel in kan verstoppen. Je kan het online kopen, in de dierenwinkel of natuurlijk zelf maken!

Leuke foerageer speeltjes zijn:

1. houten trek konijnen speeltjes

Dit speeltje is een soort van kistje met lades. In de lades kan je snoepjes verstoppen. Aan de lades zitten touwtjes waar het dier aan kan trekken om de lades open te krijgen. Dit is een leuke oefening om de hersens van je parkiet te trainen! 

2. plastic/houten honden foerageer borden

Er zijn speciale soort van borden met verschillende bakjes, doosjes en dekseltjes die je kan verschuiven of optillen. Vaak zijn dit borden voor honden, maar dit is ook leuk voor je parkiet! 

3. rolletjes/balletjes met gaatjes erin

Dit soort speeltjes zijn vaak te koop, maar ook heel makkelijk zelf te maken. Als je grasparkiet met het balletje of rolletje rolt, komt er eten uit. 

4. zelfgemaakte speeltjes

Een paar voorbeelden van een veilige, makkelijke en zelfgemaakte speeltjes zijn: een eten verstopt in een dicht gemaakte wc-rol, tissue of een eierdoos. Grasparkieten vinden het super om dingen te slopen, en al helemaal geweldig als daar ook nog wat lekkers in zit!

 

Waarom goede zitstokken belangrijk zijn: 

Goede zitstokken zorgen voor mooie, gezonde pootjes. De beste zitstokken zijn natuurlijke, met schors bedekte takken met verschillende diktes. Een tak met schors geeft de beste grip en een natuurlijk tak is veilig als erop geknaagd wordt. Variabele diktes van de takken zorgen voor een gezonde bloedsomloop. Plastic zitstokken zijn niet fijn voor de pootjes van parkieten. Ook zitstokken met schuurpapier zijn niet fijn, ze zijn bedoelt om de nagels te schuren maar tasten ook de huid aan. Plaats zitstokken altijd in de breedte, dan hebben de vogels meer vlieggelegenheid. De kooi/volière moet minsten 2 zitstokken hebben, maar meer is beter. 

Goede houtsoorten voor zitstokken zijn:

1. wilg

2. gewone vlier

Voor een hele lijst met veilig hout, kan je naar https://voliere-info.nl/planten-voor-de-voliere/ gaan. Ook veel takken van fruitbomen zijn geschikt, maar bij twijfel kan je altijd naar een forum voor parkieten gaan. 

 

Waarom bodembedekking belangrijk is:

Het is veel makkelijker om de kooi schoon te maken als je een bodembedekking hebt. De bodembedekking vangt de meeste troep op en je kan het zo weggooien. Sommige bodembedekkers zijn fijner voor de parkiet zelf, doordat het bijvoorbeeld zo zacht is. Er zijn bodembedekkers die je wel in een volière kan gebruiken maar niet in een kooi, zoals gras.

Bodembedekkers in de kooi:

1. papier (zowel bladen als korrels)

Papier, vooral de korrels zijn goed absorberend. Papier bladen zijn goedkoop en de kooi is makkelijk schoon te maken. In een bodembedekking van papierkorrels kun je goed voer verstoppen.

2. schelpenzand

In schelpenzand zitten veel mineralen die je parkiet nodig heeft, ze kan namelijk de schelpjes uit het zand eten. Deze bodembedekking stuift wel heel erg. 

3. beukensnippers

Dit is een goedkope, fijne bodembedekking. Het heeft ook een mooie natuurlijke uitstraling. 

Bodembedekkers in een volière:

1. gras

Een mooie, natuurlijke bodembedekking! De parkieten kunnen hieraan ook knagen of zich in verstoppen wat natuurlijk heel leuk is. Dit moet je wel goed onderhouden omdat het snel groeit. 

2. tegels

Tegels is een harde bodembedekking die je makkelijk schoon kan maken en waarmee je de volière muis-dicht kan maken. Voor de vogels is dit echter niet zo fijn, het is hard en er kan niet gegraven worden. 

3. beukensnippers

Een fijne bodembedekking, maar je moet deze wel vaak vervangen. 

4. zand/aarde

Zand of aarde kan je makkelijk schoonmaken door de vieze plekken eruit te halen. Ook kunnen de vogels hierin lekker graven. 

 

Waarom goede voerbakjes belangrijk zijn:

Grasparkieten zijn heel nieuwsgierig en zullen alles wat nieuw in hun kooi komt uitgebreid onderzoeken. Dit gebeurt ook bij voer- en drinkbakjes. Deze moeten niet te diep en breed zijn, anders kan de grasparkiet erin vast komen te zitten. Zeker de waterbakjes moeten niet te groot zijn, anders gaan de parkieten erin badderen. Als ze hierna ervan gaan drinken is dat niet hygiënisch. 

Voerbakjes zijn eigenlijk niet noodzakelijk, je kan het voer ook verstoppen in speeltjes en verspreiden over de bodem. Dit stimuleert het natuurlijke gedrag van voedsel zoeken. Let wel op dat de grasparkiet dit eten ook daadwerkelijk vindt, anders krijgt hij te weinig voedingsstoffen binnen! Als dit gebeurt kan je het eten ook in een voerbakje aanbieden. 

Waarom een badje/plantenspuit belangrijk is:

De normale woonkamers zijn voor grasparkieten veel te droog. Daarom moeten ze elke dag een badje aangeboden krijgen. Dit kan je het beste doen in de ochtend, dan heeft de vogel nog veel tijd om op te drogen. Laat het badje niet te lang staan, dan kan de parkiet eruit gaan drinken. Sommige grasparkieten vinden badderen niet fijn, je kan hen meenemen onder de douche of nat spuiten met een plantenspuit.